maandag, juli 14, 2008

Auto

Afgelopen vrijdag was het dan eindelijk zover: Marco kon onze auto bij de verhuizer ophalen en met allerlei speciale documenten en een zelfbeschreven (tijdelijke) nummerplaat naar de RDW rijden.
De overdracht van de auto verliep alleen niet zo soepel als gehoopt, omdat er van voor tot achter een kras over onze auto liep die er nog niet opzat toen wij hem in Aruba in de container laadden. Hoe die er opgekomen is, maakt niet zoveel uit...belangrijk is dat er actie ondernomen wordt om er voor te zorgen dat hij niet meer zichtbaar is.

De keuring bij de RDW was erg grondig en uitgebreid, maar ons autootje gaf geen krimp! Helemaal goedgekeurd en voorzien van de benodigde papieren dachten we dat we direct onze kentekenplaten op konden halen en ons autootje mee naar huis konden nemen. Helaas bleek dat niet zo te zijn omdat we eerst nog naar de douane moesten voordat we een nieuw kenteken konden aanvragen.

Toen bleek ook dat de vervoerder vergeten was om ons volledig te informeren (terwijl je zou zeggen dat ze daar in de afgelopen drie maanden toch voldoende tijd en gelegenheid voor moeten hebben gehad ;-) ) zodat wij dus niet wisten dat we de auto nog moesten laten inklaren dat je hiervoor ruim van te voren een afspraak bij de douane moest maken....
Gelukkig was het niet al te druk bij de douane, waren de douaniers in een goede bui en was Marco ondertussen erg bedreven geraakt in het zich ergens tussen kletsen, met als gevolg dat we ook zonder afspraak de auto konden laten inklaren en de laatste benodigde papieren konden bemachtigen.

Helaas waren we er hiermee nog niet... Voordat we met ons autootje weer de openbare weg op mogen, moeten alle officiele papieren doorgestuurd en gecontroleerd worden. Na deze controle ontvangen we de papieren waarmee wij naar een dealer kunnen gaan en een nummerplaat kunnen bestellen. Pas als de nummerplaat gemaakt is en we onze groene kaart hebben, mogen we weer met onze auto rijden...in de tussentijd staat hij zielig en met een zelfgemaakt kenteken stil op ons pad...Voor wie weet nog hoe lang!

Alles samengevat, is het blijkbaar erg moeilijk om een container met spullen en een auto binnen een redelijke tijd en onbeschadigd van Aruba naar Nederland te vervoeren! En ook de bijbehorende papierwinkel die nodig is om bijvoorbeeld je (Nederlandse) auto weer op de weg te krijgen, vormt een aardige uitdaging.
Hopelijk is het papierwerk deze week nog geregeld en kunnen we komend weekend weer lekker met onze eigen auto op stap. Ik begrijp dat er waarschijnlijk allerlei goede redenen zijn voor deze papierwinkel (bijvoorbeeld veiligheid) maar hier worden we toch wel een beetje moe van....Arubaanse toestanden tegenover de Nederlandse regeldrift...wat hebben we liever?