zondag, juni 15, 2008

Nederlandse gewoonten

Het kan soms heel verfrissend zijn om in tijd en ruimte wat afstand te nemen en dan opnieuw naar dingen te kijken....dat hebben wij de afgelopen twee weken (sinds we terug zijn in NL) in ieder geval zo ervaren.

Wat ons de afgelopen tijd opviel, zijn de vele Nederlandse regeltjes. Overal is wel een regeltje voor bedacht en van deze regeltjes kan in principe niet worden afgeweken, want anders......Dit mag NIET en dat MOET zo en het lijkt alsof iedereen zich erg prettig voelt bij al deze regels. Bovendien lijkt het wel alsof echt werkelijk alles geregeld moet worden.... En wij denken dan 'En ja, wat gebeurt er als je het anders doet?'

Daarnaast viel ons het minder sociale karakter van de gemiddelde Nederlander op. Veel mensen hebben haast, voelen zich achtergesteld/ vinden dat ze recht hebben op 'eerst zijn' en piekeren er niet over om een beetje te geven, enzovoorts. Dat variert van voordringen bij de kassa (en lekker dicht opelkaar staan in de rij), het doorduwen/door mensen heen lopen op straat tot het veroorzaken van bijna botsingen omdat iemand net een auto eerder in wil voegen....Om nog maar te zwijgen over de zogenaamde service in winkels en restaurants.
Ik begrijp (na twee weken Nl 'zomerweer' of wat daarvoor door moet gaan ;-) ) dat niet iedereen zo vriendelijk en vrolijk kan kijken als de mensen op Aruba, maar een beetje meer openheid, gezelligheid en warmte op straat kan zeker geen kwaad in het Nederlandse klimaat. Als we allemaal een beetje geven en nemen en voor elkaar zorgen dat komt het helemaal goed en is het een stuk gezelliger in Nederland.

Natuurlijk is het niet zo zwart-wit als ik het hierboven heb voorgesteld en hebben we gelukkig al heel veel mensen ontmoet die wel gevoel hebben voor de menselijke maat en flexibel om kunnen gaan met situaties. Omdat we erg geloven in het principe 'wie goed doet, goed ontmoet' en je terugkrijgt wat je uitstraalt, vallen de minder positieve ervaringen tot nu toe dan ook erg mee. En aan de andere kant is het ook heerlijk om te merken dat je in Nederland 'echte afspraken' maken en dat deze afspraken ook bijna altijd nageleefd worden. Zo heeft het 'geregelde leven'in Nederland ook zeker zijn voordelen!

Maar het is verrassend om te concluderen dat we de afgelopen anderhalf jaar kennelijk meer veranderd dan we zelf hadden verwacht! Van 'moeten - naar mogen' en van 'leven voor - naar leven in'. Een combi dus van de gestructureerde Nederlander en de relaxte Arubaan...hopelijk kunnen we deze instelling vasthouden!