vrijdag, augustus 17, 2007

Het homohuwelijk op Aruba

De afgelopen maanden is er veel te doen geweest over het inschrijven van getrouwde homo's en lesbiennes in het bevolkingsregister van Aruba (Censo). Diverse homoparen hebben de afgelopen maanden geprobeerd om hun huwelijk in te laten schrijven. Iedere keer bleek dit om diverse redenen niet mogelijk te zijn. Oorzaken hiervan waren bijvoorbeeld een 'plotselinge' uitval van het computersysteem en het feit dat het met de gebruikte software niet mogelijk was om twee personen van hetzelfde geslacht in te schrijven.

Om inschrijving mogelijk te maken heeft een echtpaar een rechtzaak aangespannen. Door de landsadvocaat zijn zij in het gelijkgesteld, waarna Aruba verplicht werd om homohuwelijken in te schijven. Dit had echter nog niet het gewenste effect omdat de paren bij de balie nog steeds niet in de gelegenheid werden gesteld om zich in te schrijven.
Nadat de minister zich ermee had bemoeid en de software aangepast was, werd de verzekering gegeven dat ook huwelijken van mensen met gelijk geslacht ingeschreven konden worden. Toen een homopaar zich een aantal weken geleden probeerde in te schrijven, bleek dit nog steeds niet mogelijk te zijn omdat de ambtenaar eerst een onderzoek wilde instellen naar een schijnhuwelijk. (De ene persoon was Arubaan en de andere Venezolaan.) Omdat zij al meer dan een jaar geleden in Nederland getrouwd zijn, daarvoor al jaren samenwoonden (op Aruba) en de mogelijkheid van een schijnhuwelijk in Nederland al was onderzocht, was dit een overbodige actie. Ook zij zijn naar de rechter gegaan, die hen in het gelijk stelde. Vorige week werd in de Amigoe uitgebreid bericht over het eerste homohuwelijk dat ingeschreven.

Het stel dat zich inschreef, wilde niet met hun gezicht op de foto. Op Aruba is het 'homo-zijn' nog niet zo geaccepteerd als in Nederland. De afgelopen weken werden er in de krant diverse reacties afgedrukt die aangaven hoe een gedeelte van de bevolking van Aruba over het homohuwelijk denkt. Hierbij werden woorden als 'vuilakkerij' en 'gelijk aan sex met dieren' niet geschuwd.
Aruba heeft een heel andere cultuur dan Nederland en de invloed van de kerk is ook veel groter. Hierdoor wordt het homo-zijn door veel mensen afgekeurd en is het openlijk homo zijn not-done. Gelukkig hoorde ik van Arubaanse vrienden ook dat het onder de nieuwe generatie (en vooral onder de mensen die in Nederland gestudeerd hebben) niet bijzonder of 'erg' meer is als je homo bent. Ondanks dat wordt er nog veel gekletst en worden er nog steeds mensen door hun ouders het huis uitgezet omdat ze lesbisch zijn.

De hele discussie over het homohuwelijk maakt de discussie los over in hoeverre Nederlandse wetten en regels ook voor en op Aruba gelden. Beide samenlevingen verschillen, maar er zijn ook overeenkomsten. Daarbij maken zowel Aruba als Nederland deel uit van het Koninkrijk der Nederlanden...een ingewikkelde discussie!