woensdag, juni 11, 2008

Papierwinkel: inschrijving

De afgelopen dagen zijn we druk bezig geweest met het regelen van de benodigde papierwinkel. Een van de eerste dingen die hebben gedaan, was ons inschrijven in onze huidige woonplaats. Een fluitje van een cent zou denken, vooral ook omdat we anderhalf jaar geleden hier vandaan zijn vertrokken en we al de benodigde Nederlandse en Arubaanse papieren in ons bezit hebben.

Vol vertrouwen vertrekken we dan ook naar het gemeentehuis. Helaas bleek het inschrijven ook deze keer niet zo gemakkelijk te gaan...Eerst leek het erop dat we allerlei aanvullende papieren uit Aruba nodig hadden omdat we 'van buiten de EU afkomstig zijn'. Deze papieren zouden door onze huidige woongemeente in Aruba aangevraagd moeten worden en na ontvangst zou onze inschrijving pas verwerkt kunnen worden. Duur: minimaal 5 weken!
Gelukkig konden we de ambtenaar en zijn collega's ervan overtuigen dat er een makkelijkere oplossing mogelijk moest omdat Aruba inderdaad niet tot de EU behoort, maar wel deel uitmaakt van hetzelfde Koninkrijk der Nederlanden.
Na enig overleg en gezoek, kwamen er andere formulieren boven tafel en bleek het toch mogelijk te zijn om ons op de korte termijn en met de papieren die we bij ons hadden in te schrijven. Hoewel je zou denken dat het om de inschrijving van jou als persoon gaat, blijk je je hele doopcel in te moeten lichten...wanneer en waar je ouders geboren zijn en nog een heleboel meer. Gelukkig is onze (voorlopige) inschrijving nu rond en zijn we over twee weken echt ingeschreven.

We hebben nog geluk gehad dat we niet 'zo dom geweest' om onze paspoorten en rijbewijzen op Aruba te laten verlengen, want dat had het hele proces nog eens twee weken extra gekost. En aangezien we dit inschrijvingsbewijs nodig hebben voor het inklaren van onze container, zitten we hier echt op te wachten.
Zoals hieruit blijkt, zijn het vertrouwen en de afstemming van de processen in het Koninkrijk der Nederlanden helaas nog niet op het gewenste niveau.